22. april 2010 – U svom skorijem izveštaju Savetu Bezbednosti, Generalni Sekretar UN, Ban Ki-mun je upozorio zemlje domaćine da prisilni povratci izbeglica mogu da potkopavaju stabilnost na Kosovu. “Nastavljanje prisilnih povrataka iz zemalja domaćina može negativno da utiče na sposobnost kosovskih vlasti da podrže održive povratke i može da pogorša postojeće tenzije,” rekao je Ban Ki-mun u svom izveštaju.

Izveštaj ukazuje na činjenicu da je samo devetnaest od trideset opština usvojilo strategije za povratak u 2009. Ove strategije još uvek čekaju na primenu. Referirajući na procenu OEBS-a, izveštaj kao glavne probleme navodi nedostatak sredstava i političke volje. Takođe se ukazuje na brige u vezi sprovodivosti uslova za povratak, uključujući bezbednost, pristup javnim službama, stanarska i vlasnička prava, kao i na socio-ekonomske prilike.

Prema izveštaju, 224 osobe su silom vraćene na Kosovo tokom prvih meseci 2010. U 2009. godini, 2,962 pojedinca su deportovana. Tokom istog perioda, UNHCR je registrovao nekih 1412 tkz. povrataka manjina, znaci osoba koji su u maninskoj poziciji na lokalnom nivou.

Pre nedelju dana je Nemačka potpisala biletaralni sporazum o readmisiji sa Kosovom, koji je finaliziran prošle godine. Ovom prilikom, Komesar za ljudska prava Saveta Evrope je još jednom ponovio svoje upozorenje evropskim zemljama da ne deportuju izbeglice na Kosovo sve dok kosovske vlasti nisu u stanju da reintegrišu izbeglice.

Chachipe a.s.b.l.

Advertisements