16 Marta 2010 – Dana 2. septembra 2009 je BBC na svom drugom kanalu emitovao dokumentarni  TV film  Gypsy child thieves (Ciganska deca-lopovi), rumunskog stvaraoca filmova Liviju Tipurite.

Pod izgovorom izveštavanja o trgovini ljudima i eksplotaciji dece rumunskih Roma od strane organizovanog kriminala, ovaj dokumentarni film širi najgore anti-Romske stereotipe. Ovo uključuje izjave  sledećeg tipa:

“Mnogi [Cigani] su pribegli prosjačenju i krađi da bi opstali

“ Mnogi rumunski Romi udaju svoju decu u veoma ranom uzrastu. Devojke zapravo bivaju prodane u svrhu  braka.”

“Samo ovakav tvrd pristup može prekinuti krug eksplotacije dece koji je uobičajen za rumunsku cigansku kulturu.”

“Uglvanom isključeni iz društva, mnogi rumunski Cigani su pribegli kriminalu.”

“Video sam da anti-cigansko osećanje postaje sve jače, ne samo u Rumuniji nego širom Evrope. Takođe sam uvideo da se sitni ciganski kriminal pretvara u ozbiljan, međunarodni kriminal.

Bojim se da će bez momentalne pomoći ciganska deca-lopovi na koje sam naišao tokom mog proputovanja porasti u teške kriminalce i krug zlostavljanja i esploatacije će da izmakne kontroli.”

Ovaj dokumentarni film meša prosjačenje i krađu, vezujući oboje za aktivnosti trgovaca ljudima. Takodje pretendira na tvrdnju da su prošenje i krađa ukorenjeni u romskoj kulturi i naziva ih ”ciganski kriminal”. Na osnovu ovoga, postavlja se pitanje o mogućnosti integracije Roma u društvo.

Chachipe je podnela dve žalbe BBC-ju (Žalba Komisiji za žalbe i Žalba Komisijama 1 i 2), koje su obe odbačene (vidi odbijenicu od strane Komisije za žalbe  i  odbijenicu od strane Uređivačke jedinice  za žalbe), gde BBC u osnovi tvrdi da je kriminal široko raspostranjen u rumunskoj Romskoj zajednici i da imaju obavezu da o tome izveštavaju.

“Cenim da je [program] podigao neke kontroverzna i osetljiva pitanja i prikazao romsku zajednicu u često negativnom svetlu, ali verujem da su tvrdnje koje su iznete u programu podržane činjenicama, i da je postojala jasna urednička svrha u izveštavanju o ozbiljnom i široko rasprostranjenom  kriminalnom ponašanju”. (Colin Tregear, šef Uređivačke jedinice za žalbe, u svom odgovoru Chachipe-u)

Ne samo da se BBC nije izvinuo Romima, kao što je Chachipe zahtevao, štaviše, dokumentarni film je ponovo prikazan 20 i 21 Februara 2010 i  izvezen je u druge zemlje.

U Švajcarskoj, gde je dokumentarni film bio emitovan na javnoj televiziji, pod naslovom koji sve govori “Dresssés pour voler: La malédication des enfants gitans” (prevod: Trenirani da kradu: prokletstvo ciganske dece), forum za diskusije ove TV stanice je morao da se zatvori zato što se “debata udaljila od predložene teme”, kako je urednik to definisao.

U Belgiji, Centar za jednake mogućnosti je morao pozvati RTL TVI, koji je emitovao film, da  sa svog sajta uklone “nečuvene izjave”, koje su popratile emitovanje dokumentarnog filma.

Očigledno rasistički karakter ovog dokumentarnog filma nije sprečio Inostranu Pres Udruzenje (Foreign Press Association), organizaciju medijskih profesionalaca u Velikoj Britaniji, koja radi za strane medije i koja vidi svoje poziv u tome da “ohrabruje najviše standarde profesionalnog integriteta i veštine, pomaže da se neguju naredne generacije novinara, doprinosi slobodi i nezavisnosti novinara i medija širom sveta, i neprestano nastoji da unapredi komunikaciju i razumevanje među bogatim kulturnim različitostima ovog sveta i globalne zajednice” (naglasak dodat) ], da odobri svoju medijsku nagradu za 2009  za TV priču godine  filmu “Gypsy child thieves” – Ciganska deca-lopovi, koji njihov žiri “ smatra za primer jedne odlične istinite TV priče-naracija, briljantan rad kamere i neverovatne slike koje se pojavljuju u filmu koji se odvija i prllepo razvija lepo da baci moćno svetlo na jednu obuhvatnu priču.“

Kraljevsko televizijsko društvo (Royal Television Society) nalazi ovaj film za “ fantastičan uspeh. Moćan svedok i izvanredan primer pričanja priče”  za koji je nagrađen međunarodnom nagradom aktuelnih dešavanja.

Chachipe je zatražio od inostrane Pres agencije da opozove nagradu koju je dodelila. Takođe podneta žalba protiv belgijskih TV kanala RTL TVI I VRT, koji su emitovali ovaj film i razmatraju se dalje akcije.

U međuvremenu Chachipe je pridobio podršku od većeg broja romskih NVO i individualaca uključujuci Mesemrom, UKAGW, Romsku Uniju i profesora Ian Hanckoka. Amnesty International istakao je svoj stav o upotrebi reči “Cigani” i izrazio zabrinutost zbog uporne upotrebe termina “ciganski kriminal” tokom filma.

Savet Evrope, je pisao  direktoru Uredničke žalbene jedinice, kako bi istakli svoju zabrinutost zbog ovog filma. U svom saopštenju Savet Evrope kaže: “ Iako je prvobitno imao za cilj rešavanje ozbiljnih problema dokumentarni film završava podsticanjem rastećeg anti-ciganizma u Evropi i generalizira trgovinu ljudima na celu romsku zajednicu a posebno na romske roditelje.”

Nakon mnogobrojnih pozitivnih reakcija organizacija Chachipe je podnela žalbu BBC Trust-u nadajući se da će žalba ovaj put biti razmatrana prema objektivnim kriterijumima.

Advertisements