23. januar 2010 – Prilikom novogodišnjeg prijema nemačke konzervativne partije  CDU, Christian Schwarz-Schilling, koji je bio  ministar poštanskih služba i telekomunikacija za vladavine liberalno-konzervativne koalicije kancelara Helmuta Kohla,  kritikovao njemacki vlast zbog prisilne deportacije Roma na Kosovo.

Prema izveštajima medija, Schwarz-Schilling, čiji je govor pokrivao temu posleratne istorije, pozvao je na odgovornost međunarodne zajednice za intervenciju u katastrofalnam izazvanim ljudskim faktorom. U ovom kontekstu, opravdao je intervenciju u bivšoj Jugoslaviji i rekao da je zemljama naslednicima i dalje  potrebna posleratna asistencija.

S obzirom na nemačku istorijsku prošlost, Schwarz-Schilling je rekao da je prisilna deportacija bila velika greška. Podsetio je da su Romi isto koliko i Jevreji bili proganjani za vreme nacionalsocijalizma i rekao da je sasvim nemoguće ih tretirati na ovaj način. On je takođe ukazao na to kako su mnogi emigranti iz Nemačke pronašli novi dom u inostranstvu.

Schwarz-Schilling je u više navrata kritikovao nemačke vlasti zbog njihovog tvrdog stava prema izbeglicama. U intervjuu sa TV magazinom Panorama, Schwarz-Schilling je rekao da se politika prihvatanje velikog broja ljudi, koji se poslije opet izbaci teško može kvalifikovati kao naročito humano.  U svojoj funkciji Visokog predstavnika generalnog sekretara za Bosnu i Hercegovini insistirao je na pravu povratke izbjeglicama u svojim kucama, dok je u isto vreme ukazivao na mnogobrojne prepreke u praktikovanju ovog prava.

Chachipe

Izvori: ,,Die Verantwortung der Deutschen”, Echo-online, 23. januar 2010

               Ex-Minister beurteilt die Lage, Main-Spitze, 23. januar 2010

               Null Toleranz – Unionsländer schieben immer mehr Kinder ab, Panorama, Nr. 658, 25. avgust 2005

Advertisements