Beograd, 22. Oktobra 2009 – Srbija je prva u Evropi po broju izbeglica i zbog toga država mora aktivnije da se bavi rešavanjem njihovih problema, smatra ministar rada Rasim Ljajić.

On je, prilikom uručivanja pomoći izbeglim i interno raseljenim smeštenim u kampu u Raškoj ulici u Beogradu, kazao da u Srbiji još uvek živi 98.000 izbeglica i 209.000 interno raseljenih sa Kosova i Metohije.

On je naveo da je Srbija u jednom trenutku imala više od 600.000 izbeglica, i istakao da to što je formalno njihov broj smanjen ne znači da su oni koji se tako više ne vode, rešili materjalno-socijalni status.

“Oni su rešili jedan deo problema time što su dobili naše državljanstvo, ali njihov položaj je još uvek jako težak”, kazao je Ljajić.

On je ocenio da je u najtežem položaju 4.500 izbeglica i interno raseljenih smeštenih u 60 kolektivnih centara u centralnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji.

Ministar je naveo da će problem izbeglica i interno raseljenih biti trajno rešen tek kada se svi kolektivni centri zatvore.

Ljajić je kazao da je “ministarstvo apliciralo kod Evropske komisije za dobijanje devet miliona evra bespovratne pomoći” za trajno rešenje problema izbeglica i interno raseljenih.

Prema rečima ministra, sredstva će biti utrošena na izgradnju stambenih jedinica u 17 gradova za smeštaj, pre svega, onih koji se sada nalaze u kolektivnim centrima.

Pomoć izbeglicama – ogrev, prehrambene pakete i školski pribor, pored ministra Ljajića, uručio je i predsednik beogradske opštine Savski venac Tomislav Đorđević.

On je tom prilikom rekao da opština ima obavezu i dužnost da pomogne svim građanima bez obzira odakle su došli.

Zahvaljujući donaciji od 30 tona uglja, biće omogućeno grejanje tokom cele zime svih 40 baraka u kampu, u kojima živi 108 izbeglih i interno raseljenih, uglavnom iz Peći, Istoka, Gnjilana i Kline, a među njima je i 28 deca.

Izvor: B92/Tanjug

Advertisements