10. jula 2009 – Nakon deportacije, proslog cetvrtka, Semsi R., 41-godišnjeg muškarca Roma, čija porodica se nalazi u bekstvu, okrug Niedersachsen se sada očito sprema na dprtovanje druge romske porodice na Kosovu. Prema regionalnoj organizaciji za izbjeglice, Flüchtlingsrat Niedersachsen, porodica B. iz Wolfenbüttel je bila informirana, od strane lokalne imigracijske službe, da će biti deportirana sledeceg utorka. 

Do sada su samo nekoliko slučajevi postali poznati javnosti, gde su Romi bili prisilno deportovani iz Njemačke na Kosovo, ali prema UNHCR ofisa u Berlinu ima mnogo vise takvih slucajeva. Štoviše, nekoliko stotina Roma u Hessenu i Niedersachsenu a verojatno i u drugim delovima Nemačke, su primili pisma od migrackog biroa s zahtjevom da se dobrovoljno vrate na Kosovo.

Iza ove pozivnice je pretnja da ce biti prisilno vraćeni na Kosovo u slučaju ne pridržavanja. Ova prijetnja je postala više stvarna, jer su vlasti Kosova preuzele od UNMIK-a nadležnosti u oblasti readmisije, u Novembru prošle godine. 

Iako UNMIK se suprostavljao readmisiji Roma na osnovi UNHCR pozicije, prema kojoj situacija Roma još uvijek bezbjedna na Kosovo, kosovska vlada je nedavno dala svoju suglasnosti da ce primjeti ljudi koje se na silu vracaju iz Nemačke dok imaju ove osobe kosovosko porjeklo.

Izbeglicke organizacije u Nemačkoj očekuju veći broj prisilnih repatrijacija Roma na Kosovo u narednim nedeljama.

Gledajte isto: Flüchtlingsrat Niedersachsen: Offener Brief an Innenminister Uwe Schünemann: Abschiebestopp für Roma, 10. Jula 2009

Roma-Familie steht vor der Abschiebung, Newsclick, 11. Jula 2009

Advertisements