26. juna 2009 – Većina od konzervativnih i liberalnih zastupnika u regionalnom parlamentu Land Hesen su jučer odbili predlog leve stranke “Die Linke” da se romskim izbjeglicama sa Kosova omoguci redovan boravak kao trajno rijesenje njihove situacije. U diskusiji u komisiji za unutrasnih poslove su socijaldemokratska i zelena stranke podrzile predlog.
 
Prema novinskim izvještajima su pripadnici stranaka većine ostali neosjetljivi na argument opozicije prema kojoj još nije situacija na Kosovu prozrela za održiv povratak pripadnika etničkih manjina, argumentovajuci da se svaki slučaj procenjuje na individulanoj bazi. Prema istim novinskim izvještajima, je ministar unutarnjih poslova Landa Hessen međutim svestan da je kapacitet opština u Kosovo za integraciju izbjeglica ograničen.

Pre mesec dana je uhapsen mladi Rom, otac dvoje maloletnih dece, koja su rođena u Nemačkoj u opstini Fuldatal u Hesenu, koji je deportovan na Kosovo. Advokat, Axel Selbert, koji je objavio taj slučaj boji se da je to samo pocetak prisilnih repatriacija Roma na Kosovu, i da je takva praksa moze generalizirati i u drugim regiama Nemačke.

Romske izbjeglica sa Kosova u Hessen i drugim regijama Nemačke su nedavno primlili pisma da napuste Nemačku i da se vracaju na Kosovu na ”dobrovoljnoj bazi”. Lokalne NVO kazu da su se neke porodice skrivene kako bi izbegnuli svoju deportaciju.

Chachipe a.s.b.l.

Pogledajte isto: Hessische/Niedersächsische Allgemeine Zeitung: Bleiberecht für Roma abgelehnt, 26. juna 2009

Neues Deutschland: Harte Zeiten für Roma in Hessen, 26. juna 2009

Chachipe: Hessen deports father of small children to Kosovo, 28. maja 2009

Chachipe: Hessen Parliament discusses stable status for Kosovo Roma, 22. juna 2009

Advertisements