Kosvska Mitrovica, 14 Maj 2009 – Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je danas JUGpressu da je sa šefom UNMIK-a Lambertom Zanijerom razgovarao o “neoliko bezbednosnih izazova koji u ovom trenutku opterećuju situaciju”.

 

Ivanović ocenjuje da je najvažniji bezbednosni izazov “jednostrana odluka o povratku kosovskih Albanaca na sever.

Zaključili smo da je jedino prihvatljivo rešenje, održivo na duge staze, sporazumno rešenje do koga se dolazi razgovorom predstavnika onih koji žele da se vrate kao i opštine severne Mitrovici i Srba koji žive naselju Brdjani. U sve to moramo da uključimo i one koji mogu da pomognu, pre svega Kosovsku policijsku službu, EULEKS,KFOR, OEBS, UNDP i UNHCR koji se u ovakvim slučajevima pokažu kao veoma korisni”.

 

Ivanović ocenjuje da “nema razloga da se i u ovom slučaju ne postuje procedura koja se primenjuje pri povratku Srba”.

Dogovor izmedju Srba i Albanaca koji se vraćaju u Brdjane je pozdravljen i na današnjem sastanku, kaže Ivanović.

On nam je preneo da su sa Zanijerom razgovarali i o problemu struje i zaključili da su “pozitivna angažovanja radnih grupa, loklanih i onih na višim nivoima”.

 

“Održavanje tenzija na visokom nivou protestima kakvi su bili u nedeljui njihovim nastavkom ,može biti veoma opasno i zato smatramo da pitanje struje treba rešavati na drugi način”.

 

Ivanović i Zanijer su razgovarali i o problemu Roma. raseljenih iz južne Mitrovice, koji su utočište našli u naselju Česmin Lug i Osteroze kampu ili Vojnom remontu, kako ga zovu meštani.

 

Ovo pitanje su pokrenuli Svetski kongres Roma i Svetska zdravstvena organizacija kao i ministarstva Vlade Srbije i kosovska ministarstva.

 

Ivanović kaže da su “svi zainteresovani da nadju rešenje da kamp “Česmin lug” koji je veoma opasan po zdravlje, bude izmešten. Taj kamp je nastao na deponiji olovne jalovine koja sadrži veoma opasne materije.”

 

“Složili smo se da se mora učiniti napor da se Romima nadje adekvatan smeštaj na nekom drugom mestu, ali i da se oni moraju sa tim složiti. Znači, nikakva nasilna premeštanja nisu poželjna i neće biti prihvaćena.”.

 

Ivanović kaže da je “povratak u Rom mahalu u južnoj Mitrovici jedno od rešenja i ako Albanci u južnom delu Mitrovice žele u tome da pomognu, to je više nego dobrodošlo.Romi su na severu veoma lepo primljeni ali njihova bojazan da će izgubiti pomoć koju su do sada dobijali od države ili radna mesta koja su ovde našli, u slučaju preseljenja u južnu Mitrovicu je bespotrebna. Oni su gradjani Srbije i to će biti bez obzira da li živeli ovde gde su sada ili odluče da se vrate u Rom mahalu”.

 Izvor: Jugpress

Advertisements