6. Aprila 2009 – U pismu do premijera Srbije, gospodin Mirka Cvetkovica, Chachipe izrazava duboku zabrinutost povodom nedavne nasilne raseljavanje romskih naselja u Novom Beogradu. Organizacija podseca da nasilna delokacija predstavlja grubo krsenje ljudskih prava i kaze da je to posebno sokantno da stanovnicima naselja nije dato dovoljno vremena za skupljanje njihovih stvari.
 
Chachipe stoga poziva srpskog premijera da sprovede istragu povezano sa ovim slucajem i da da odgovarajuca upustva do lokalnih vlasti kako bi sprecile takve akcije u buducnosti. Osim toga, upitano je za hitno preseljenje stanovnika iz ulice Juri Gagarina, kojima bi trebalo biti dodeljena pravna pomoc u potrazivanju naknade za njihove gubitke.
 
S obzirom da mnogi od delociranih Roma su interno raseljena lica sa Kosova, Chachipe poziva Vladu Srbije da preduzme adekvatne korake kako bi se olaksala njihova integracija u Srbiji, ukljucujuci pristup stanovanju i socijalnim uslugama.
 
S obzirom na rasisticki protest stanovnika Boljevca sprecavajuci relokaciju nasilno delociranih Roma u kontejnere, Chachipe je upitao srpsku vladu da pojaca svoje napore u borbi protiv rasizma, a posebno protiv rasizma protiv Roma.
 
Chachipe

Advertisements