Beograd, 29. oktobar 2008. godine – Potpredsednik Vlade Republike Srbije Jovan Krkobabić sastao se danas sa delegacijom UNHCR-a koju je predvodio zamenik šefa misije ove organizacije za Evropu Ugo Janc.
Krkobabić je tom prilikom upoznao Janca sa problemima izbeglih lica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i interno raseljenih sa teritorije Kosova i Metohije.

Učesnici sastanka postigli su saglasnost o tome da je neophodno insistirati na doslednom sprovođenju Sarajevske deklaracije, kao i da je reč o velikom broju lica prognanih iz Hrvatske i da izbeglička kriza traje dugi niz godina u Srbiji, što je svrstava u jednu od pet zemalja sa dugotrajnim izbeglištvom.

Cilj je da se na konferenciji u Ženevi, između ostalog, postignu dogovori Srbije i Hrvatske po pitanju konkretnih rešenja problema izbeglica, koji bi se realizovali u preciznom vremenskom roku.

Takođe, na sastanku bi trebalo da se pokrene inicijativa za prikupljanje donatorskih sredstava pomoću kojih bi se prvenstveno rešili problemi najugroženijih izbeglica.

Janc je istakao da će sastanak organizovati i njemu predsedavati visoki komesar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, i izrazio očekivanje da će delegacije Srbije i Hrvatske na sastanku u Ženevi biti na nivou potpredsednika vlada dveju zemalja.

Sagovornici su takođe postigli saglasnost o tome da je neophodno učiniti zajednički napor svih strana kako bi se došlo do trajnog rešenja problema za izbegla lica iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, kojih u Srbiji ima približno 97.000.

Izvor: Vlada Republike Srbije