Peticija do Konferencije njemackih ministra za unutrasne poslove, nemackog Parlamenta kao i rukovodica Evropske Unije i njihovih clanica

Romski sastanak u Hannoveru u 3.10.2008 ,,dan nemackog ujedinjenja, multikultinedelja paralelno godisnji izbeglicki dan u Nemacku”, obraca se ovom peticijom konferenciji svih Senatora i Ministara Unutrasnjim poslova 19.11-21.11.2008 u Potsdam.

Koferenciju i takodze Nemackom Parlamentu, clanovima EU i Ministrima za vanjskeposlove, UNMIK, rukovostvo Kosova, rukovostvo Srbije i njihovim zamenikom zaduzen za Kosovo.

Skup u Hannoveru, organizovan za Rome iz svih Nemackih Republika popracen je velikim interesovanjem, trazeci da se romska udruzenja ukljuce u boljem organizovanju. Pozivaju se sva poznata licnost u Nemacku i kao EU, takodje politicke funkcionere koje imaju politicke funkcije da podze nasu inicijativu. Takodje da se ukljuce u zalaganju za bolja Romska Prava.

Mi trazimo:

Prestanite sa diskriminacijom hiljade romskih porodica da se ne smatraju gradjani drugog reda da im se odobri velikoduzno pravo boravka, kako u Nemacku tako i u zapadnoj Evropi i to regularnim zakonskim putem.

Zaustavite planiranje o masovnom vracanju romske izbeglice na Kosovo pocetkom 2009 godine.

Omogucite romskim izbeglicama sigurno pravo boravka kao i podrsku o politickoj integraciji. Trazimo da imamo ravnopravne prava kao i ostali stranci koji imaju regularan boravak u Nemacku tako zapadnoj Europi.

Pruzite nam sancu i mogucnost da zajedno i ravnopravno damo doprinos ovoj sredini.

Pozadina

Na prvom romskom kongresu EU Komisije je odrzan 16.09.2008 u Briselu za Rome u EU pod temom, ,,Prava na zivot bez diskriminacije”. Na toj koferenciji trazeno je od EU clanica drzava konkretan rad o poboljsavanju zivotnih uslova Roma. Situacija na Kosovo je nakon jednoglasnim proglasenje nezavisnost Kosova veoma losa zastita manjiskih gradzana, zakon i zakonska institucija ne radi jos kako bi trebalo da radi.

Na Generalnoj-sednici UN-a od 08.10.2008 visestrano se postavilo pitanje Internacionalnom sudu u Den Haagu dali se nezavisnost intenacinalno moze priznati.

Da zato momentalno postoje od mnogih nezavisnih organizacija za ljuska prava organizovani cvrsti stav protiv proterivanja romskih izbeglica na Kosovo. Proterivanje je iz humanitarnih razloga nije prihvacena potom uviditi veliki broj riziko za bolesne, stare i male dece.

Organizacija za ljudska prava  kao Pro Asyl procenjuje da u zapadnim zemljama EU zive oko 100.000 Roma sa Kosova kao izbeglice bez regularnog boravka. U Nemackoj zivi oko 50.000 (podatak od 20.02.08) cija su deca i omladina isli u skolu ili zapoceli skolovanjem, oni su i ovde odrasli. Zato se oni ovde osecaju kod kuce a ne na Kosovo. Porodice koje su izbegle sa Balkanske krize 90-ih godina, zive ovde i intigrisali se onoliko koliko im regularni boravak omogucijo.

Takvi zivotni uslovi bez ikakve perspektive u ,,Evropi i to 21-veku nisu akceptirani” (1. romski kongres Evropske Komisije). Romskim izbeglicama je potreban siguran regularan boravak. Zvanicno se raspravljalo na skupu UNCEF-a o temi “Romska-Deca u Evropi”, kao i rasprava u Nemackom Parlamentu, Decizijoj Komisiji 05.03.2007 u Berlinu gde je odluceno da se posveti posebna paznja o skolovanju Romske omladine i dece. Odrasloj generaciji je potrebna pomoc o Stucnom osposobljavanju ili daljem osavrsavanju strucnoj obuci.

Romski kongres EC trazi da se svima omoguci skolovanje kao i ulaz u sistemu obuke kao i pobolsavanju situaciji stanovanja tako i radne situacije. Mnogi romi-izbeglice koji nemogu naci kratkotrajan ili stalni posao mogu iskoristiti sansu o samostalnim zanimanjem, kao rucna-majstorska zanimanja pretvoriti u samostalnu organizaciju i to samostalni novac zaradjivati.

Planovi o masovnog vracanja romskih izbeglica iz Nemacke ponavljaju Istorisku odgovornost Nemacke kroz ubistvo 500.000 (pola milijona) evropskih Sinti i Roma za vremena drugog svetskog ratu.

Romskim izbeglicama je potrebna zastita i odluka o povlacenju proterivanja. Mi smo uvereni da jedna kooperacija sa nadleznom upravom u Nemacku kao i odgovorne sluzbe u EU clanicama, u saradnji sa samostalnim romskim organizacijama, u traznji resenja po pitanju strucnog i kulturnog intigrisanja moze doneti dobre rezultate.

Romi cine sve da postanu ravnopravni gradjani-ke Evrope. Pristupite se nama i ukljucite se o zajednickom resavanju problema Privrede, Socialnog i Kulturnog prava gradjana Roma u Evropi, kao i u buduce da ne stiji samo na papiru!

Incijatore kampanije:

Romane Aglonipe
c/o Djevdet Berisa
Ricklinger Stadtweg 67
D – 30459 Hannover

Za tekst peticije kliknete ovde (na nemackom).

Advertisements