BEeograd, 24. 07. 2008. god.. – Povodom informativnog zasedanja Evropske Unije u Medija centru predstavnici Evropske komisije u Republici Srbiji prisutne su upoznali da će Evropska unija izdvojiti 9 miliona evra za projekte namenjene pronalaženju trajnih rešenja za izbeglice i poboljšanje životnih uslova za interno raseljena lica, kao i za stvaranje prihoda za izbeglice i raseljena i siromašna lica u teškom položaju.

Predsednik Odbora za interno raseljena lica Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Refik Jajić je u izjavi Tanjugu podsetio da su Romi i posle devet godina napuštanja svojih ognjišta,  još uvek žive kao raseljena lica. Pošto su svoju imovinu i prošlost ostavili za sobom, danas su najvećim delom lišeni izvora primanja, i da zavise od sive ekonomije, tj od rada van zakonskih okvira, bez osiguranja i nedobrodošle integracije.

On je upozorio da zatvaranje kolektivnih centara u kojima borave raseljeni Romi sa Kosova i Metohije predstavlja nove izazove, pošto plaćanje privatnog smeštaja znatno opterećuje inače oskudne kućne budžete kojima se pokrivaju osnovni troškovi.

IRL i u Srbiji i u Crnoj Gori kao i u Makedoniji gde imaju status izbeglica danas su realno u nemogućnosti da ostavre svoja građanska prava, što dalje pogoršava njihovu ugroženost. U poređenju sa lokalnim stanovništvom, ona se u nesrazmerno malom broju nalaze na spiskovima korisnika socijalne pomoći (program materijalnog obezbeđivanja prodica).

Mnogi raseljeni Romi nemaju trajno prebivalište, i imaju teškoća da reše problem smeštaja, zato on smatra da će projekat Evropske unije o integraciji interno raseljenih lica pronaći trajno rešenje za izbeglice i IRL i poboljšati njihove životne uslove u matičnoj državi. Zbog izuzetnog značaja projekta Evropske unije za IRL romske pripadnosti, Nacionalni savet romske nacionalne manjine učestvovaće na tenderu-zaključio je Refik Jajić. 

Bajram Haliti, portparol Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine

Informacije o EU tenderu mozete naći ovde.

Advertisements