Beograd, 24. Juna 2008 – „Evropska unija namenila je 9 miliona evra iz programa IPA 2007 kao pomoć Vladi Srbije u primeni projekata namenjenih lokalnoj integraciji izbeglih i interno raseljenih lica kroz dugoročna rešenja smeštaja, zaposlenje i ukupno unapređenje životnih uslova”, rekla je Esmeralda Hernandez-Aragones, vršilac dužnosti šefa Delegacije Evropske komisije (EK) u Srbiji na informativnom skupu koji je održan u beogradskom Medija centru.

Ona je podsetila da je pomoć EU izbeglicama i raseljenima u Srbiji bila kontinuirana. “Glavni cilj EU na Zapadnom Balkanu je da poveća regionalnu stabilnost i napredak kao i da pripremi zemlje Zapadnog Balkana za članstvo u Uniji. Da bi to postigla, EU koristi različite finansijske programe i specifične instrumente pretpristupne pomoći”, objasnila je ona.

Hernandez-Aragones je istakla da se problem interno raseljenih i izbeglih ne može rešiti samo u Srbiji već to mora biti učinjeno na regionalnom nivou. Ona je podsetila da je u Sarajevu 2005. godine potpisana Deklaracija u kojoj su precizirani načini za rešavanje problema tih lica između Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije i Crne Gore.

Petnaest godina posle rata u bivšoj Jugoslaviji i više od devet godina od sukoba na Kosovu, u Srbiji se nalazi značajan broj izbeglica (oko 97.000) i interno raseljenih lica (oko 206.000). U poslednjih deset godina jedan deo njih vratio se u svoje zemlje, dok se većina opredelila za lokalnu integraciju.

Pjer Dibman, operativni direktor, Sekcija I Delegacije EK rekao je da je konkurs za projekat raspisan 18. jula i da će biti otvoren do 21. oktobra 2008. godine.

Minimalan iznos bespovratne pomoći po projektu je milion, a maksimalan dva miliona evra s tim da bi oni koji konkurišu trebalo da obezbede od pet do 35 odsto sredstava za učešće.

Komesar Vlade Srbije za izbeglice Vladimir Čučić istakao je da programi pomoći Evropske komisije doprinose ostvarivanju građanskog, radnog i imovinskog prava izbeglih i raseljenih.

Na tender mogu da se prijave one organizacije (udruženja izbeglih i raseljenih, nevladine ili druge organizacije) koje imaju administrativne kapacitete i u stanju su da projekte realizuju pod propisanim uslovima.

Više informacija o ovom konkursu možete da vidite ovde:
http://www.europa.org.yu/code/navigate.php?Id=549

Izvor: Delegacija Evropske komisije u Srbiji

 

Advertisements