20. jul 2008 – U najnovijem izveštaju za Savet bezbednosti generalni sekretar Udruženih nacija ukratko je spomenuo da je kosovsko Ministarstvo za zajednice i povratak preuzelo na sebe odgovornost za “opštu kontrolu i finansiranje menadžmenta logora Osterode” na severnom Kosovu, ali prećutao novu krizu sa olovom koja je izbila nakon obavljenih testova dece u ovim logorima prikazivajućih da je nivo olova u njihovoj krvi ostao dramatično visok.

Na početku 2006-te godine UNMIK je pozvao stanovnike logora interno raseljenih lica (IRL) na severnom Kosovu, Rome, Aškalije i kosovske Egipćane da se presele u nedavno renovirani bivši francuski vojni logor “Osterode” (vidi UNMIK-ov pres riliz) nakon kontaminacije olovom njihovih bivših skloništa gde jih je smestio UNHCR nakon što su bili proterani sa svojih domova u Romski mahali u Severnoj Mitrovici (o tome su opširno izveštavali međunarodni mediji).

Stanovnici logora su se opirali preseljavanju jer je Osterode udaljen samo pedeset metara od njihove stare lokacije i nalazi se u sa olovom zagađenoj okolini rudnika Trepća. Ironično, testovi obavljeni u Osterodu pokazali su viši nivo kontaminacije nego stari logori, a UNMIK do sad nije uspeo da obezbedi objašnjenje.

UNMIK je često bio pozivan da nađe rešenje za zdravstvenu krizu u kojoj su se snašli stanovnici logora. U avgustu 2006 je Komitet za ljudska prava UN-a pozvao UNMIK ne samo da izvrše relokaciju stanovnika logora i da  žrtvma trovanja olovom obezbedi lečenje, nego i “dostup do efikasnih pravnih sredstava da traže i steknu kompenzaciju za bilo koju štetu nanetu njihovom zdravlju.” (vidi Komitet za ljudska prava UN-a: Concluding Observations).

U septembru 2006 Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u novootvorenom logoru Osterode  otpočela je kelacijsku terapiju koja je prestala par meseci kasnije. Dok je UNMIK tvrdio da je do toga došlo zbog dramatičnog pada nivoa olova u krvi dece (e mail odgovor Romano Them-u, 3. jun 2008), ostali, uključujući pretstavnike UNICEF-a, rekli su da je projekat obustavljen zbog nedostatka financijskih sredstava.

Dok je ERRC u ime stanovnika logora poduzela pravnu akciju protiv UNMIK-a, ovaj je ignorisao većinu preporuka Komiteta za ljudska prava UN-a. Skoro osam godina nakon izlaza prvog izveštaja zdravstvena kriza u kontaminiranim logorima u Kosovskoj Mitrovici još traju i nose sa sobom u krajnjoj fazi nepovratne posledice za život dece.

Romano Them

Vidite takođe:

Jos uvek visoka kontaminacija olova romske dece po kampovima u Mitrovici i nepaznja Medjunarodne Zajednice, (PR, 26.05.08 )

Kriza sa olovom u Mitrovici: Romano Them traži iscrpne informacije od UN-a, (PR, 27.05.08 )

Ombudsperson has initiated investigations regarding the blood-poisoning with lead of Romas in the northern part of Mitrovicë/Mitrovica (PR, 4.07.08 )

Advertisements