19. februar 2008 – Nacionalni savet romske nacionalne manjine, kao legitimni predstavnik romske nacionalne zajednice u Republici Srbiji, jucce je posebno osudio izjavu britanskog ambasadora u UN, Dzzona Sajersa, koji je, izmedju ostalog, izjavio da Ahtisarijev plan i odluku o jednostranom proglassenju nezavisnosti Kosova prihvataju Romi i Turci koji zzive na Kosovu. Takodje, kao razlog za proglassenje nezavisnosti, britanski ambasador je naveo veliko etniccko ccisschenje Albanaca sa teritorije Kosova i Metohije. A takav „argument” zaboravlja kada se radi, recimo o Romima.

Za vreme mandata medjunarodnih snaga na KiM, visse od 85% Roma koji su zziveli na Kosovu i Metohiji napustili su svoja ognjissta zbog terora albanskih bandi i privremenih institucija vlasti na KiM. Do danas, manje od 5% njih se usudilo da se vrati. Upravo je zbog ovakvih okolnosti moguche da predstavnik Roma u Parlamentu Kosova, Hadji Zuljfi, glasa za takvu sramotnu odluku. Hadji Zuljfi je odavno izgubio svaki politiccki, drusstveni i moralni kredibiletet kod Roma jer on nikad nije ustao protiv terora, silovanja, ubistava i progona kojima su njegovi sunarodnici bili izlozzeni godinama na Kosovu i Metohiji.

Medjunarodna zajednica, Savet bezbednosti UN i zemlje cclanice EU moraju da znaju da su Romi jedna od najvechih kolateralnih ssteta na KiM. Romi nikada neche izdati svoju drzzavu Srbiju i Romi nikada neche priznati nezavisno Kosovo. I zato britanski ambasador ne sme, ne mozze i nema nikakvo pravo da u svojoj argumentaciji, koja je lazzna, koristi Rome za protivpravnu odluku koja je donela Skupsstina Kosova, kazze se u saopsstenju Nacionalnog Saveta romske nacionalne manjine Nacionalni savet romske nacionalne manjine u Republici Srbiji spreman je da Savetu bezbednosti UN dostavi sve relevatne podatke o etnicckom ccisschenju i teroru kojem su izlozzeni Romi na Kosovu i Metohiji.

Izvor: Rominterpres

Advertisements