Kosovska Mitrovica, 18 Decembra 2007 — U severnom delu Kosovske Mitrovice održan miting predstavnika Srba, organizovan u znak podrške državnoj delegaciji Srbije.

Miting podrške pred sutrašnju sednicu Saveta bezbednosti UN posvećenu budućem statusu Kosova, organizovali su predstavnici Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova (SNV). Miting je održan pod sloganom “‘Ne’ nelegalnoj misiji EU mimo rezolucije Saveta bezbednosti UN, ‘ne’ nezavisnom Kosovu i veliko ‘da’ opstanku Kosova i Metohije u sastavu Srbije i Srba kao punopravnih građana Srbije”.
Na trgu “Šumadija” miting okupilo se oko 10.000 ljudi, skup su obezbeđivale jake policijske snage.

U ime organizatora, okupljenima se obratio predsednik Zajednice srpskih opština i naselja Marko Jakšić. “Naša delegacija u Njujorku ne brani samo interese Srbije već i temelje međunarodnog prava i međunarodne principe na kojima počiva čitav svetski poredak”, poručio je on.

“Od naše države i Beograda tražimo da se punim ustima i plućima bori za ostanak Kosova i Metohije u njenom sastavu”, kazao je Jakšić.

On je dodao da “Skupština Srbije novom rezolucijom treba da obustavi sve procese o pristupanju EU dokle god ona ne garantuje celovitost Srbije”.

Jakšić je odbacio mogućnost da EU dođe na Kosovo, “plasira” plan Martija Ahtisarija i Srbiji otme 15 odsto teritorije.

Prema njegovim rečima, u slučaju da Albanci proglase nezavisnost Srbi će na istom ovakvom skupu tu odluku poništiti. On je dodao da i od Skupštine Srbije očekuje isto.

Predsednik Srpskog naiconalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović naglasio je da Srbi hoće pregovore i uputio oštre zamerke liderima pojedinih parlamentarnih stranaka i ministru odbrane što pitanju Kosova ne poklanjaju pravu pažnju.

Učesnici mitinga, koji su u Kosovsku Mitrovicu došli iz svih krajeva Kosova, prošetali su u znak protesta do bivšeg motela “Saša” gde bi trebalo da bude sedište EU. Nosili su parole na srpskom i engleskom na kojima je pisalo “Ostajemo ovde”, “Odbrana Kosova svim sredstvima”, “Srbija na Kosmetu Kosmet u Srbiji”, “Rusija”.

Miting je protekao bez incidenata.

Izvor: B92 

Advertisements