Brisel, Beograd — Sporazumom o readmisiji Srbija se juče obavezala da prihvati povratak građana Srbije koji nelegalno borave u zemljama EU.

To se odnosi na građane koji su u te zemlje ušli bez valjanih dokumenata i dozvola, kao i na državljane trećih zemalja koji su iz Srbije nelegalno došli na teritoriju EU. Sporazum o readmisiji znači da bi iz zemalja EU postepeno u Srbiju moglo biti vraćeno oko 100.000 građana. Osman Balić iz Centra Jurom kaže za B92 da se oni koji se vraćaju sreću s neorganizovanom državom.
“Te ljude niko nikada nije pitao šta žele, a kada imate neorganizovanu državu, najviše stradaju deca. Država Srbija, iako se nekoliko godina govori o deportacijama, ipak ništa nije uradila, a telo koje bi se bavilo pitanjima povratka ne postoji. Nedostaju informacije o organizovanom prihvatu tih lica, strategija ne postoji ni na jednom nivou”, kaže on.“Država našim ljudima nudi parče papira s nekim uputstvima, o tome kome da se obrate, a kada se obrate, nailaze na nespremne organe, pre svega lokalne samouprave, a najčešće ostaju bez pomoći ili je pomoć zanemarljiva i mala. Deca tih ljudi ne znaju jezik i ne mogu da se integrišu”, kaže Balić.
 

50.000 Roma očekuje povratak u Srbiju

Ugovorom o readmisiji predviđeno je da se iz zemalja EU u Srbiju vrati oko 50.000 Roma, izjavio je danas poslanik Romske partije u Skupštini Srbije Srđan Šajn. “To je problem koji Srbija neće moći da reši sama i biće nam neophodna pomoć međunarodne zajednice”, rekao je Šajn na okruglom stolu “Srbija u realizaciji programa unapređenja položaja Roma”, u Skupštini.Poslanik Unije Roma Rajko Đurić je izjavio da će biti traženo da se u rešavanje tog problema uključe međunarodne organizacije, pre svega UNHCR.

On je naveo da Srbija ima priliku da dobije značajnu sumu novca za regulisanje statusa i položaja Roma koji budu vraćeni iz evropskih zemalja, dodajući da je najvažnije da ta sredstva bitu iskorišćena na pravi način.

Izvor: B92

Datum: 19/07/07

Advertisements