Percepcije o konfliktu, pristupu pravosuđu i mogućnostima za postizanje mira na KosovuKosovo je na raskršču. Glavni vodioci sukoba, ukljičujuči i fundamentalnu odluku o njenom statusu budučnosti, treba da bude adresirano u smeru da pokrene Kosovo ka perspektivoj i stabilnoj budučnosti. Ovaj izveštaj je baziran na meteodolgiju analize1 učestalih sukoba isto tako je i kilminacija istraživanja, saveta i sugestija od organizaja civilnog društva širom Kosova.

Gleda u potecnijalne vodioce sukoba i šansi za mir u pet glavnih kategorija: buduči status Kosova; siguenost i pravosudje; politika i uprava, socijalno i kulturni; i ekonomsko i sredstva za život.

Istraživanje, koje se razvilo tokom Septembra i Oktobra 2007 od Saferworld-a, Forumi për Iniciativa Qytetare (FIQ) i osam ostalih MNO (NGOs)2, angažovani učesnici iz glavnih Kosovskih zajednica, is sektora medjunarodnih nevladinih organizacija i službenici iz sektora za sigurnost i zakon (pravosudje) u radionici, focus grupe i intervjui. Kao reflekcija može se zapažiti da službenici Javnog sketora Kosova, kao i sektora sigurnosti i zakona radoje predstavljaju njihova mišljenja negoli njihovi autori ili fonderi. Veči deo procesa bio je popračen I sa predstavnicima od Kosovske Policijkske Službe (KPS) i od Ministarstva  nutrašnjoh Poslova, privremenih Institucija Samo-upralvljanja (PISG).

Decembar 2007

Kompletan izvjestaj se nalazi na:

http://www.saferworld.org.uk/data/files/safeplace_conflict_analysis_2_report_20071202_serbian.pdf

Advertisements